Kilpailut ovat muodostuneet tärkeäksi tunnustukseksi alalla ja monien paahtimoiden liikevaihto ja brändin tunnettuus on kasvanut voittojen ansiosta. Haluamme tarjota alustan kotimaisilla markkinoilla toimiville paahtimoille tuoda näkyvyyttä kahvikulttuurille sekä lisätä arvostusta kahvin paahtamiseen. Se jos joku on taitolaji!
Olemme laajentaneet kilpailuja myös muille osa-alueille ja kilpailuja käydään seuraavissa kategorioissa: kuten vuoden suodatinkahvi, kofeiiniton kahvi, espresso, teet ja kombucha. Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkitaan myös parhaat suklaat ja jäätelöt eri kategorioissa.
Jos yritystäsi kiinnostaa osallistua meidän kilpailuihin tai osastopaikka Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestareilla tai samaan aikaan järjestettävillä Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla, olethan yhteydessÄ
Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 19.4. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, suklaat neljässä eri kategoriassa, teet kolmessa eri kategoriassa sekä kombuchat. Vuoden suodatinkahvi valittiin kahdeksatta kertaa.
Tänä vuonnakin moni suodatinkahvikilpailun kahvi tuli Kolumbiasta. Sekä suodatin että kofeiinittoman kahvin kolmen parhaan joukossa loistaa kolumbialaiset kahvit. Ainoastaan yksi top 3 -kahveista tuli Hondurasista.
Paras suodatinkahvi paahdetaan Helsingissä ja kofeiiniton Espoossa
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvit 22 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin helsinkiläisen pienpaahtimon Good Life Coffee Roastersin kolumbialainen Monteblanco, mixed process by Rodrigo Sanchez -kahvi. Vuoden kofeiinittomaksi kahviksi valittiin espoolaisen pienpaahtimo Espoon Kahvipaahtimon El Placer - Sebastian Ramirez's - Red Fruits decaf -kahvi.
Kofeiinittomissa kahveissa kilpaili 17 eri kahvia, mikä on 20 % enemmän kuin viime vuonna. Kofeiinittomien kahvien suosio kasvaa ja kahvit ovat yhä laadukkaampia.
Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa, makua ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat barista Noora Ikonen, kahviammattilainen Matias Merikukka sekä kahvikilpailun pääyhteistyökumppanin Wilfan edustajat kahvilaiteasiantuntija Niko Olkkonen.
Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Wilfan Black Performance -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform -myllyillä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.
Vuoden suodatinkahvi
Vuoden kofeiiniton kahvi
“Kovatasoinen kilpailu, laadukkaampia kahveja kuin viime vuonna. Tiukka skaba ja moni kahvi sai korkeat pisteet”, kuvailee tuomari Matias Merikukka suodatinkahvikilpailun tasoa.
“Molemmissa kahvikilpailuissa mukana oli rohkeita kahveja, jotka yllättivät positiivisesti! Viisi vuotta sitten maistoi selkeästi, mikä kahveista oli kofeiiniton. Nykyään nähdään enemmän aikaa ja vaivaa kofeiinittomiin kahveihin”, kuvailee tuomari Niko Olkkonen.
“Huomaa että on panostettu kofeiinittomiin kahveihin. Taso selkeästi nousee koko ajan. Ei erottaisi, ovatko nämä kofeiinittomia kahveja vai kofeiinillisia”, kuvailee tuomari Noora Ikonen.
Vuoden kombuchat valittiin 10 eri tuotteen joukosta. Kombuchatuomareina toimivat huippukokki Sasu Laukkonen, teeasiantuntija Jarkko Myllykangas sekä Teenystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefelt.
Vuoden kombucha
Vuoden teet valittiin kolmessa eri kategoriassa: musta, vihreä ja maustettu tee. Vuoden mustassa teessä kilpailu viisi eri teetä, vihreässä kuusi eri teetä sekä maustetussa seitsemän. Teekilpailun tuomareina olivat teeasiantuntijat Marie Cazes ja Jarkko Myllykangas sekä Teenystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefelt.
Vuoden vihreä tee
Vuoden musta tee
Vuoden maustettu tee
Vuoden suklaa -tuomareina toimivat huippukokki Sasu Laukkonen, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka sekä jälkiruoka-asiantuntija Miiro Tähti.
Vuoden suklaat on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Tänä vuonna kisassa oli neljä eri kategoriaa vuoden suklaalevy (20 eri levyä), vuoden praliini (15 eri suklaata), vuoden vegaaninen suklaalevy (18 eri levyä) sekä vuoden vegaaninen praliini (13 suklaata).
Vuoden suklaalevy
Vuoden vegaaninen suklaalevy
Vuoden praliini
Vuoden vegaaninen praliini
Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 19.4. myös vuoden espressot sekä vuoden jäätelöt eri kategoriassa. Vuoden espresso valittiin kahdeksatta kertaa.
Paras espresso paahdetaan Espoossa
Tuomaristo valitsi vuoden espressot 17 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin espoolaisen pienpaahtimon Espoon Kahvipaahtimon etiopialainen
Tuomaristo arvioi kahvien ja teen makeutta, tasapainoa, makua ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista paahtimon omistaja, vuoden nuori kahvivaikuttaja 2023 Kimia Bergesonista, barista Noora Ikosesta, kahvitutkija Tia Mäkisestä sekä kahviammattilainen John Söderlundista.
Osa kilpailijoista valmisti espressot osastoillaan ja osa La Marzoccon tarjoamalla espressolaitteella.
Vuoden espresso
Tuomarit pitivät espressojen valikoimaa vaihtelevana.
”Kisakahveista löytyy espressoja kaikkien makuun”, sanoo tuomari Tia Mäkinen.
”Mukana oli paljon kiinnostavia espressoja!” kertoo tuomari Kimia Bergeson.
”Hapokkuus oli vahvasti läsnä! Klassisesta espressosta mentiin new age -tyyliin, porukka lähtenyt rohkeasti myös klassisilla espressoilla mukaan,” kuvailee tuomari John Söderlund.
”Selkeämmät erot kuin suodatinkahveissa, isompi skaala laidasta laitaan,” kuvailee Noora Ikonen, joka toimi tuomarina myös vuoden suodatinkahvi ja kofeiiniton kahvi kilpailuissa.
Voittajaespressoa tuomarit ylistivät voittajaespressoa sanoilla “Maut olivat hienosti hallinnassa”, sanoo Söderlund ja “Todella makea alku ja jäi ihanan pehmeä jälkimaku”, kuvailee Bergeson.
Vuoden jäätelöt valittiin kolmessa eri kategoriassa
Vuoden jäätelö -tuomareina toimivat toimittaja, olutsommelier Maria Markus, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, yrittäjä, keittiömestari Miki Puikkonen sekä Robert's Coffeen gelatomestari Toni Sinkkonen.
Vuoden jäätelö -kilpailuissa kisattiin kolmessa eri kategoriassa:
Tuomarit maistelivat jäätelöitä sokkona ja arvioivat niiden koostumusta, makua, jälkimakua ja ulkonäköä. Vuoden jäätelöt on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla.
Vuoden jäätelö
Vuoden gelato
Vuoden sorbetti
“Hyvälaatuisia jäätelöitä. Oli helppo valita parhaat. Joukossa oli myös yllättäviä ja riitasointuisiakin makuja”, kuvailee tuomari Mariaana Nelimarkka.
“Hienoa, että tullut jäätelöihin trendikkäästi värejä. Vahvoja punaisen ja keltaisen sävyjä. Maut ovat vahvistuneet ja korostuneet nyt, mikä on hienoa”, kuvailee tuomari Miki Puikkonen.
“Hyvä taso, laatutuotteita, intensiivisiä makuja. Myös yllättäviä makuja, mitä ennen en ole maistanut, erityisesti sorbeteissa”, kuvailee tuomari Maria Markus.
Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 21.4. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, kombucha, jäätelöt sekä suklaat. Vuoden suodatinkahvi valittiin seitsemättä kertaa, kofeiiniton ja kombucha ensimmäistä kertaa.
Tänä vuonna kahvikilpailu oli kolumbialaisten kahvien juhlaa. Sekä suodatin että kofeiinittomassa kahvissa kolmen parhaan joukosta löytyy kolumbialaisia, Suomessa paahdettuja kahveja.
Paras suodatinkahvi paahdetaan Lappeenrannassa ja kofeiiniton Helsingissä
Tuomaristo valitsi vuoden kahvit 20 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lappeenrantalaisen pienpaahtimon Lehmus Roasteryn kolumbialainen Erikoispaahto, Kolumbia Pitalito Huila, Red bourbon arabica -kahvi. Vuoden kofeiinittomaksi kahviksi valittiin helsinkiläisen pienpaahtimo Good Life Coffeen La Serrania Decaf, Colombia. Kofeiinittomissa kahveissa kilpaili 14 eri kahvia.
Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoivat kaikille kahveille yleisarvosanan. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat ravintoloitsija Markus Hurskainen, kahviammattilainen Matias Merikukka, Ekbergin konditorian tuotantopäällikkö Sergei Muratov sekä kahvikilpailun pääyhteistyökumppanin Wilfan edustajat kahvilaiteasiantuntija Niko Olkkonen ja Anna Willberg.
Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Wilfan Black Performance -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform -myllyillä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.
Vuoden suodatinkahvi
Vuoden kofeiiniton kahvi
“Suodatinkahvikilpailussa oli todella kova taso ja erittäin laadukkaita kahveja”, kertoo tuomari Matias Merikukka.
“Kofeiinittomissa kahveissa oli yllättävää, kuinka hyviltä ne maistui. Maistuivat laadukkailta kahveilta”, yksi tuomareista Anna Willberg kertoo.
Vuoden kombuchat valittiin 10 eri tuotteen joukosta.
Vuoden kombucha
Vuoden jäätelö, vegaaninen jäätelö, suklaa ja vegaaninen suklaa valittiin myös Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Vuoden jäätelö -kilpailussa tasan samat pisteet sai saman yrityksen kaksi eri gelatomakua pistaasi sekä valkosuklaa pistaasi.
Vuoden jäätelöt ja suklaat valitsi ravintola- ja leipomoalan yrittäjä Markus Hurskainen ruokatoimittaja Satu Koivisto, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki.
Vuoden jäätelössä kilpaili 9 eri jäätelöä, vegaanisessa jäätelössä 11. Vuoden suklaassa kilpaili 14 eri suklaata ja 15 eri vegaanista suklaata.
Vuoden jäätelö
Vuoden vegaaninen jäätelö
Vuoden suklaa
Vuoden vegaaninen suklaa
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival ja vuoden herkullisin tapahtuma Jäätelö- ja suklaakarnevaali teki yleisöennätyksen ja Kaapelitehdas täyttyi viikonloppuna yli 10 000 kävijästä. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden espresso, teet eri kategorioissa, vuoden paahtimo ja nuori kahvivaikuttaja.
Viikonlopun aikana palkittiin vuoden kahveja, teetä, kombuchoita, jäätelöitä ja suklaita. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, kombucha, jäätelöt sekä suklaat. Perjantaiaamuna julkistettiin suodatinkahvin, kofeiinittoman kahvin, kombuchan, jäätelön ja suklaan voittajat. Muissa kategorioissa palkittiin viikonlopun aikana ja sunnuntaina selvisi vuoden 2023 vuoden paahtimo. Vuoden paahtimo 2023 on helsinkiläinen pienpaahtimo Kaffa Roastery, joka pärjäsi vuoden suodatinkahvi ja espressokilpailuissa sekä yleisöäänestyksessä ja paahtimopitchauksessa.
Vuoden paahtimon valintaan vaikuttaa sijoitus vuoden suodatinkahvissa (40 %), espressossa (40 %), paahtimopitchauksessa (10 %) sekä yleisöäänestyksessä (10 %).
Vuoden paahtimo
Vuoden kahvivaikuttaja on valittu tapahtumassa vuodesta 2018 ja nykyään tapahtumassa halutaan nostaa yhä enemmän nuoria alan ammattilaisia. Vuoden nuori kahvivaikuttaja palkittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022. Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella.
Vuoden nuori kahvivaikuttaja
Paras espresso paahdetaan Pirkanmaalla
Tuomaristo valitsi vuoden espressot 16 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin tamperelainen pienpaahtimon Pirkanmaan paahtimon kolumbialainen Edilson Mamian, Kolumbia -kahvi. Vuoden vihreäksi teeksi valittiin Kiri -niminen helsinkiläisen Théhuoneen tee. Vuoden mustaksi teeksi valittiin lappeenrantalaisen Makea Coffeen Darjeeling FTGFOP.
Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoivat kaikille kahveille yleisarvosanan. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat ravintoloitsija Markus Hurskainen, baristamestari ja erikoiskahvikonsultti Jarno Peräkylä, Uuttaja-blogin pitäjä Juuso Viljanen, sekä ravintoloitsija Maiju Åstedt.
Kaikki osallistujapaahtimot valmistivat suodatinkahvit valitsemallaan tavalla osastoillaan.
Vuoden suodatinkahvi
Edilson Mamian, (Pink Bourbon natural), Kolumbia, Porin paahtimo
El Salvador Cacahuatique, Kahwe Roastery Tampereelta
Bomba de Fruta - Kolumbia, Rost CO. Helsingistä
“Suodatinkahvikilpailu oli tasaväkinen. Kahvin eli raaka-aineen sekä sen valmistuksen eli uuton laaduissa oli paljon eroja. Espressokilpailussa oli paljon hajontaa tummasta vaaleaan paahtoon. Voittaneet kahvit pärjäsivät parhaiten kisan kriteerien puittessa eli makeudessa, tasapainossa ja jälkimaussa”, kertoo tuomari Jarno Peräkylä.
“Voittajasuodatinkahvi on makea, hedelmäinen ja hienostunut. Kaikki kahvimarjan hedelmäisyys on saatu tähän kahvipapuun, siinä on hedelmäkarkkimaisuutta”, sanoo Porin paahtimon Teijo Villa.
Vuoden espresso
Halo Beriti, Etiopia, Makea Coffee Lappeenrannasta
Edilson Mamian, Kolumbia, Pirkanmaan paahtimo
Limited Las Lajas Costa Rica, Lehmus Roastery Lappeenrannasta
“Voittajaespresso on hyvin vaaleapaahteinen mutta äärimmäisen monipuolinen, siinä on runsaasti makua, maitosuklaista meininkiä, metsämarjaa, trooppista hedelmää ja rommisuutta”, kuvailee Makea Coffeen Visa Tuovinen.
Vuoden musta tee
Vuoden vihreä tee
“Mustan teekategorian voittaja on laadukas luomutee Assamin alueelta, joka on sopivan tuhti ja voimakas sekä maltainen”, kertoo Pekka Heinonen Pirkanmaan paahtimosta.
“Voittaja vihreä tee on raikas luomutee, jonka valloittavaa luonnetta täydentävät mango ja tyrni”, kuvailee Ville Salo Johan & Nyströmiltä.
Vuoden mustassa teessä kilpaili 8 eri teetä ja vihreässä teessä 7 eri yrityksen teetä.
“Teen arviointi oli haastavaa ja maut vaihtelivat suuresti”, kertoo tuomari Peräkylä.
Vuoden kahvit, espressot sekä teet ovat hankittavissa kahvifestivaaleilta niin kauan kuin tuotteita riittää. Vuoden 2022 suodatinkahvi, espresso, musta ja vihreä tee valittiin paahtimoiden ja teeyritysten kesken, jotka osallistuvat Helsinki Coffee Festivaleille ja joiden tuotteita on saatavilla Suomen markkinoilla.
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjesti jälleen vuoden suodatinkahvikilpailut ilman yleisöä koronatilanteen vuoksi. Vuoden suodatinkahvi valittiin viidettä kertaa 19 eri paahtimon kahvin joukosta.
Helsinki Coffee Festivalilla on perinteisesti valittu vuoden suodatinkahvi, espresso sekä tee. Koronapandemian vuoksi vuoden suodatinkahvi valittiin toista kertaa ilman yleisöä. Suodatinkahvikilpailussa kilpaili 19 eri kahvia. Ensi vuonna kilpailu järjestetään Helsinki Coffee Festivalilla 22.-24.4.2022. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana laajin valikoima kahvin alkuperämaita. Eniten kilpailussa oli kahveja Etiopiasta ja Kolumbiasta, lisäksi mukana oli kahveja Boliviasta, Brasiliasta, Ecuadorista, Costa Ricasta, Keniasta, Laosista, Nicaraguasta ja Perusta.
"Hienoa, että kilpailussa oli mukana tasokkaita kahveja. Kahvien yleistaso oli hyvä, oli marjaisia ja hedelmäisiä kahveja sekä hapokkuutta", sanoo yksi tuomariston jäsenistä, kahviammattilainen Elina Rahikainen.
“Oli kiva huomata, että kilpailussa oli mukana vaaleahkoja kahveja, joista maut ja sävyt oli helposti tunnistettavissa”, sanoo yksi kilpailun tuomareista, kahviammattilainen Lari Salomaa.
Paras suodatinkahvi on lappeenrantalaisen pienpaahtimon
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin 19 eri kahvin joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lappeenrantalaisen pienpaahtimon Limited Negele Gorbitu Ethiopia -kahvi. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoivat kaikille kahveille yleisarvosanan. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat kahviammattilainen Hanna Huhtonen, kahvivaikuttaja ja -kirjailija Lari Salomaa, sommelier Kirsi Seppänen, kahviammattilainen Elina Rahikainen sekä somevaikuttaja ja barista Ali Qasim.
Suodatinkahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattilaisbarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Moccamasterin CD Grand AO -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform WSFBS-100B -myllyllä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.
Vuoden suodatinkahvi
“Voittajakahvi oli pehmeä ja moniulotteinen, pitkähkö marjainen ja karamellinen maku”, kuvailee Seppänen.
“Kahvissa oli kukkaisuutta, limeä ja omenaa sekä paljon makeutta ja hapokkuutta. Kahvin maku oli muuttuvainen, maku eli lämpötilan viiletessä”, kuvailee Huhtonen.
“Mausta erottui selkeä hedelmäisyys. Olisi kiva maistaa tätä myös manuaalisesti valmistettuna esimerkiksi V60:sellä”, kuvailee Salomaa.
“Voittajakahvi oli vahva, hedelmäinen ja siinä erottui selvät maut”, kuvailee Qasim.
“Kahvi oli erittäin tasapainoinen ja mausta löytyi viikunaa”, kuvailee Rahikainen.
Voittajakahvi on Lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn Limited Negele Gorbitu Etiopiasta, Yirgacheffen alueelta, Negele Gorbitun viljelijäyhteisöstä, lajikkeeltaan Heirloom Arabica. Kahvi on fermentoitu 35-48 tunnin ajan vesitankeissa ja sen jälkeen kuivatettu auringossa 18 vuorokauden ajan. Kahvi on kasvanut 1995-2020 metriä meren pinnasta. Lehmus Roastery kuvailee kahvia pehmeäksi, suutuntumaltaan täyteläiseksi kahviksi, jonka aromeissa vadelmaa, sitruksisuutta ja hedelmäisyyttä.
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali jouduttiin perumaan tältä vuodelta koronapandemian vuoksi, mutta Helsinki Coffee Festival järjesti vuoden suodatinkahvikilpailun tänään. Vuoden suodatinkahvi valittiin neljättä kertaa.
Kahvifestivaalilla on perinteisesti valittu vuoden suodatinkahvi, espresso sekä musta tee. Koronapandemian vuoksi peruttu tapahtuma päätti järjestää tänä vuonna kuitenkin vuoden suodatinkahville kilpailun. Suodatinkahvikilpailussa kilpaili 19 eri kahvia.
"Tämän vuoden kilpailussa oli paljon erilaisia kahveja laidasta laitaan. Kahveissa oli mukana runsaasti marjaisia kahveja ympäri maailman. Eniten kilpailussa oli kahveja Keniasta ja Kolumbiasta", sanoo yksi tuomariston jäsenistä, kahviammattilainen ja -kirjailija Lari Salomaa.
”Ihanaa, että pienpaahtimoita oli näin paljon mukana ja mahtavaa nähdä, miten laadukasta kahvia suomalaiset pienpaahtimot tarjoavat. Kymmenessä vuodessa suomalaisten paahtimoiden taso on noussut huimasti. Hienoa myös nähdä niin paljon arvokkaita kenialaisia kahveja mukana kilpailussa. Vaikka hajontaa kahvien välillä oli paljon, valtaosa oli selvästi laadukkaita”, kuvailee kahviammattilaisena vaikuttanut Viivi Ahtiainen.
”Hyvä myös nähdä mukana isoja paahtimoita, jotka vastaavat markkinoiden haasteeseen ja trendeihin”, Salomaa jatkaa.
Paras suodatinkahvi on porilaisen pienpaahtimon
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin 19 kahvin joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista porilaisen pienpaahtimon Kenia AB Fram -kahvi. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat kahviammattilaisena vaikuttanut Viivi Ahtiainen, viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto, kahvivaikuttaja ja -kirjailija Lari Salomaa sekä kokki ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi.
Suodatinkahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattilaisbarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Moccamasterin Kbgc982 ao -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan WSFB-100S-myllyllä. Valmistustavalla myös varmistettiin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.
Tuomarit maistelevat kahvit sokkona. Suodatinkahvit arvioidaan makeuden, tasapainon ja jälkimaun perusteella.
Vuoden suodatinkahvi
1. Kenia AB Fram, Porin Paahtimo
2. Kenya AA Gatina, Cafetoria Roastery
3. ”A+RPR” by Artisan & Robert Paulig Roastery (Kolumbia)
”Voittajakahvi maistui arvokkaalta ja luumuiselta. Se oli sellainen hyvä pitopalvelukahvi, joka on ihana juoda aterian päätteeksi juhlissa”, kuvailee Meri-Tuuli Väntsi.
”Kahvi oli lämmin, punaviinimarjan makuinen. Sen maku paranee jäähtyessä ja se oli tasapainoinen makeuden ja hapokkuuden kanssa”, Ahtiainen luonnehtii.
Voittaja kahvi on pesty kenialainen, kotoisin Kenian lounaisosasta ja se on kasvanut Kiambun alueella mineraalisessa ja punasavisessa maaperässä 1860 metrin korkeudessa. Kahvilajike on SL28, SL34. Kahvitila Fram on toiminut vuodesta 1958 lähtien ja sitä johtaa James Kariuki.
Vuoden 2020 suodatinkahvi valittiin 19 eri paahtimon kahveista, jotka olisivat osallistuneet Helsinki Coffee Festivalille.
Paahtimo + Kahvi
Robert Paulig Roastery + ”A+RPR” by Artisan & Robert Paulig Roastery
Finca Las Ventanas + Finca Las Ventanas tilakahvi, kolumbialainen
Kaffa Roastery + DIEGO SAMUEL, Colombia, El Tambo, Cauca, El Paraiso
Makea Coffee + Shantawene, etiopialainen
Johan & Nyström + Nicaragua, Un regalo de dios
Caffi + Etiopia Natural Nensebo Refisa
Rost Co. + Kenia, Sereng AA
Inka Paahtimo + Costa Rica, La ortiga
Porin Paahtimo + Kenia AB Fram
Pirkanmaan Paahtimo + Kenia Wamuguma AA
Vallilan Paahtimo (Meira) + Honduras Lempira
Lehmus Roastery + Kolumbia Jose Luis Valdesin tilalta
Helsingin Kahvipaahtimo + N:o 2
Slow Forest Coffee + Slow Forest Coffee, Light Roast
Paulig + Café Reykjavík
Cafetoria + Kenya AA Gatina
Kahwe + Ruanda Muka Kivu
Zóegas + Forza!
RPS Roastery + Afro Fusion Mixtape
Viidettä kertaa järjestetyillä Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla valittiin ensimmäistä kertaa vuoden musta tee sekä kolmatta kertaa vuoden suodatinkahvi ja espresso. Tapahtumassa palkittiin myös Suomen paras paahtimo sekä kahvila kolmatta kertaa. Suomenmestaruuksista kilpailtiin kahvinmaistelussa ja Latte Artissa.
Kolmipäiväisillä festivaaleilla maisteltiin satoja kahveja ja teelaatuja, miteltiin eri kilpailuissa sekä hiljennyttiin Silent Tea Roomiin ja kahvimeditaatioon. Kaapelitehdas täyttyi pienistä ja suuremmista kahvipaahtimoista Suomesta, Ruotsista, Virosta, Perusta ja Indonesiasta. Kävijämäärä oli kaikkien aikojen suurin ja Helsinki Coffee Festival täytti Kaapelitehtaan 6500 kävijällä.
"Tänä vuonna tapahtumamme oli erityisen onnistunut. Festivaalikävijät viihtyivät tapahtumassa pitkään ja saimme erityisen hyvää palautetta lämpimästä tunnelmasta ja uudesta kattavasta sisällöstä. Myös teen ystävät löysivät tapahtumaamme, kun tee oli festivaaleilla mukana kahvin luontevana kaverina", iloitsee tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.
Paras musta tee, suodatinkahvi, espresso, paahtimo ja kahvila
Festivaaleilla valittiin ensimmäistä kertaa vuoden musta tee sekä kolmatta kertaa vuoden suodatinkahvi ja espresso lauantaina 13.4. Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin 18 kahvin joukosta. Espressokilpailussa oli mukana 14 paahtimon espressoa. Vuoden musta tee valittiin 10 maustamattoman mustan teen joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista tallinnalaisen pienpaahtimo The Brick Roasteryn Kenia Nguttu AA -kahvi sekä espressoista lahtelaisen pienpaahtimo Caffin Colombia La Cristalina Bourbon. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua. Raati koostui kahvin ystävistä sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat keittiömestari Henri Alen, kahvialan ammattilainen Hanna Huhtonen, näyttelijä Eero Ritala sekä sosiaalisen median kautta tuomareiksi valikoituneet kahvifanit Elisabeth Rundlöf ja Sami Singh.
Vuoden musta tee
1. Théhuoneen musta tee Yunnan Organic Wild Black
2. Pirkanmaan paahtimon musta tee Organic Cha Darjeeling Black
3. The Good Guys Kombuchan musta tee Copper Sunset (Singharaja Wirytips)
Vuoden suodatinkahvi
1. The Brick Roasteryn kahvi Kenia Nguttu AA
2. Jaettu toinen sija Cafetoria Roasteryn kahvi Kenya Gayuku-ini AA sekä Robert Paulig Roasteryn kahvi Finca El Paraiso Plum
3. Caffin kahvi Etiopia Chelelektu Natural
Vuoden espresso
1. Caffin espresso Colombia La Cristalina Bourbon
2. Johan & Nyströmin espresso Fundamental
3. Pauligin espresso Tea Rose Paulig Kulma
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä* yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta kahvilaa. Suomen paras paahtimo valittiin tänä vuonna yleisöäänestyksen, tapahtumassa järjestetyn paahtimopitchauksen sekä vuoden suodatinkahvi -kilpailun pisteiden mukaisesti. Parhaimman kahvilan tittelin vei Helsingin Punavuoressa sijaitseva Kaffa Roastery ja Suomen parhaaksi paahtimoksi palkittiin Tolkkisissa sijaitseva Robert Paulig Roastery.
Suomen paras kahvila
1. Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29 A, Helsinki
2. Good Life Coffee, Kolmas linja 17, Helsinki
3. Satamatie 6, Lappeenranta
Suomen paras paahtimo
1. Robert Paulig Roastery, Porvoo
2. Kaffa Roastery, Helsinki
3. Paulig, Helsinki
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival keräsi yhteen suomalaisia ja kansainvälisiä paahtimoita, kahviammattilaisia ja kahvinystäviä viikonloppuna. Tapahtumassa valittiin vuoden suodatinkahvi ja vuoden espresso sekä yleisöäänestyksellä Suomen paras paahtimo ja kahvila toista kertaa. Festivaaleilla kilpailtiin myös kahvinmaistelun ja suodatinkahvin valmistuksen suomenmestaruudesta. Helsinki Coffee Festival täytti Kaapelitehtaan lähes 6000 kävijällä.
Viikonloppuna neljättä kertaa järjestetty Helsinki Coffee Festival saavutti jälleen suuren suosion. Kolmipäiväisillä festivaaleilla maisteltiin eri kahveja ympäri maailman, opeteltiin itse valmistamaan kahvia erilaisilla menetelmillä sekä huoltamaan ja puhdistamaan laitteita. Tapahtumassa keskusteltiin myös muun muassa kahvin alkuperästä, veden merkityksestä, kahvitrendeistä ja siitä, mitkä asiat kahvin laatuun ja makuun vaikuttavat. Lisäksi yleisö pääsi oppimaan, kokeilemaan ja maistelemaan festivaaleilla mukana olleiden osastojen labeissa kahviammattilaisten opastuksella.
"Tänä vuonna meillä oli mukana ennätysmäärä kahvialan yrityksiä ja kansainvälisiä paahtimoita", iloitsee tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.
Paras suodatinkahvi, espresso, paahtimo ja kahvila
Festivaaleilla valittiin toista kertaa vuoden suodatinkahvi ja espresso lauantaina 21.4. Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 16 eri paahtimon kahvista. Espressokilpailussa oli mukana 15 paahtimon espressoa. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lahtelaisen pienpaahtimo Caffin Ethiopia Kayon Mountain Natural -kahvi sekä espressoista voikkaalaisen pienpaahtimon Inka Paahtimon Natural Etiopia. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua. Raati koostui ruoka- ja kahvialan vaikuttajista, johon kuuluivat ruokakirjailija Hanna Gullichsen, Liemessä-bloggari Jenni Häyrinen, bloggari Viena K, Vuoden Barista 2017 Jarno Peräkylä, Slurp -kahvipalvelun Tero Rehula sekä Uuttaja-kahvibloggaaja Juuso Viljanen.
Vuoden suodatinkahvi
Vuoden espresso
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä* yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin ja kahvilan tittelit vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery.
Suomen paras kahvila
1. Satamatie 6, Lappeenranta
2. Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29 A, Helsinki
3. Good Life Coffee, Kolmas linja 17, Helsinki
Suomen paras paahtimo
1. Lehmus Roastery, Lappeenranta
2. Kaffa Roastery, Helsinki
3. Good Life Coffee, Helsinki
Vuoden espresso
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä* yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin ja kahvilan tittelit vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery.
Suomen paras kahvila
1. Satamatie 6, Lappeenranta
2. Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29 A, Helsinki
3. Good Life Coffee, Kolmas linja 17, Helsinki
Suomen paras paahtimo
1. Lehmus Roastery, Lappeenranta
2. Kaffa Roastery, Helsinki
3. Good Life Coffee, Helsinki
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival keräsi yhteen suomalaisia ja kansainvälisiä paahtimoita, kahviammattilaisia ja -harrastajia viikonloppuna. Tapahtumassa valittiin vuoden suodatinkahvi ja vuoden espresso sekä yleisöäänestyksellä Suomen paras paahtimo sekä kahvila toista kertaa. Helsinki Coffee Festival täytti Kaapelitehtaan lähes 6000 kahvin ystävästä viikonloppuna. Festivaaleilla miteltiin myös kahvinmaistelun suodatinkahvin valmistuksen suomenmestaruudesta sekä Vuoden Barista -tittelistä.
Viikonloppuna kolmatta kertaa järjestetty Helsinki Coffee Festival saavutti jälleen suuren suosion ja kasvoi yli 20 prosenttia kävijämäärältään. Kolmipäiväisillä festivaaleilla opeteltiin valmistamaan itse kahvia erilaisilla menetelmillä, huoltamaan ja puhdistamaan laitteita sekä tunnistamaan erilaisia makuvivahteita ja -pareja. Tapahtumassa keskusteltiin myös muun muassa kahvin viljelystä, alkuperästä, eettisyydestä, uutuuksista ja outouksista sekä siitä, mitkä asiat kahvin laatuun ja makuun vaikuttavat. Lisäksi yleisö pääsi oppimaan, kokeilemaan ja maistelemaan festivaaleilla mukana olleiden osastojen labeissa kahviammattilaisten opastuksella.
"On hienoa huomata, että yhä useampi on kiinnostunut siitä, mitä kahvia juo ja miten lempijuomasta saa laadukkaampaa myös kotona", iloitsee tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.
Paras suodatinkahvi, espresso, paahtimo ja kahvila
Festivaaleilla valittiin ensimmäistä kertaa vuoden suodatinkahvi ja espresso lauantaina 22.4. Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 15 eri suomalaisen paahtimon kahvista. Espressokilpailussa oli mukana 16 paahtimon espressoa. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista helsinkiläisen pienpaahtimo Rost & Co.:n guatemalalainen Finca Montejo sekä espressoista tukholmalaisen kahvipaahtimo Johan & Nyströmin 5th Estate. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua.
Vuoden suodatinkahvi
1. Rost & Co., Finca Montejo, Guatemala
2. Jaettu sija: Cafetoria Roastery, Karimikui AA, Kenya
2. Jaettu sija: Good Life Coffee, Wote, Ethiopia
Vuoden espresso
1. Johan & Nyström, 5th ESTATE
2. Kaffa Roastery, Espindola, Ecuador
3. Paulig, Amaro Gayo By Asnakech Thomas, Ethiopia
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä* yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery ja parhaimman kahvilan helsinkiläinen kahvila/pienpaahtimo Kaffa Roastery.
Suomen paras kahvila
1. Kaffa Roastery, Pursimiehenkatu 29 A, Helsinki
2. Johan & Nyström, Kanavaranta 7 C, Helsinki
3. Good Life Coffee, Kolmas linja 17, Helsinki
Suomen paras paahtimo
1. Lehmus Roastery, Lappeenranta
2. Kaffa Roastery, Helsinki
3. Paulig, Helsinki